Koop hier je tickets

Beleef het boerenleven

Dagelijks geopend van 10:00 tot 16:00

Schapenboerderij met een rijke historie

Schapenboerderij Texel is een oude stolpboerderij met een rijke geschiedenis. Het vierkant van de stolp dateert uit 1700 en werd gemaakt van scheepsmasten van vergane VOC-schepen. Van oudsher is de Texelse stolp al in gebruik als schapenboerderij en eeuwenlang hielden de eigenaars er schapen. Hier maakten ze kaas en melk en werd de wol verkocht om in het levensonderhoud te voorzien. 

 

Na zeven generaties werd de boerderij in 2015 nieuw leven ingeblazen, toen de stolp eigendom werd van familie Witte. Op de Schapenboerderij kunnen lammetjes geknuffeld worden en komen bezoekers in de praktijk meer te weten over de schapenhouderij en het boerenleven: je krijgt een kijkje in de keuken van een echte schapenboer. Er worden geen schapen meer gemolken, maar de oude melkinstallaties zijn nog steeds te bezichtigen. 

Image

Boerderijwinkel

Maak kennis met de boeren

De Schapenboerderij wordt op dit moment gerund door Lennart en Mariska. Zij namen in xxx het stokje over van hun vader Hans, die nog heel af en toe op de boerderij te vinden is. Van jongs af aan liep Hans al tussen de schapen en in de lammerentijd mocht hij drie weken vrij van school om thuis te helpen. Dat vond hij vreselijk vanwege de verplichting, maar later is zijn boerenhart toch harder gaan kloppen. Op zijn 22e nam hij het familiebedrijf over van zijn vader en concentreerde zich toen vooral op de bollenteelt. 

 

Maar na 20 jaar was het tijd voor iets anders en stapte Hans over op de schapenhouderij. Hij kocht 600 schapen, waarna de eerste toeristen al snel in de schuur stonden om de lammetjes te komen aaien. Toen het zo druk werd dat er zelfs filevorming op de Hoge Berg ontstond, volgde in 2015 de verhuizing naar de huidige locatie aan de Pontweg. Een prachtige oude stolp met voldoende land rond de deur voor de schapen, parkeergelegenheid en ruimte om leuke buitenvoorzieningen te maken. Vanaf dat moment zijn dochter Mariska en zoon Lennart ook het bedrijf ingestapt.

Boerin Mariska

Van Mariska Witte (1985) was al snel duidelijk dat haar toekomst op de boerderij lag. Als meisje van acht jaar hielp ze al lammetjes ter wereld en dierverzorging is de actieve Texelse op het lijf geschreven. Naast haar werk op de boerderij heeft ze nog een baan in de thuiszorg en is ze actief bij de vrijwillige brandweer op Texel. Net als vader Hans en broer Lennart doet Mariska alle voorkomende werkzaamheden op de boerderij. Ze verzorgt rondleidingen, voert de schapen en boerderijdieren en helpt bij bevallingen. Haar passie is de dierverzorging. Als een schaap iets mankeert ziet Mariska dat onmiddellijk. Sinds 2010 is zij vennoot in het familiebedrijf.

Boer Lennart

Hoewel hij de lelies best leuk vond wist ook Lennart Witte (1981) het rond zijn twintigste zeker: ik word nooit boer! En toch kwam ook Lennart in 2015 in het familiebedrijf. Hij werkte jarenlang in een autospuiterij en kluste af en toe op de boerderij. 'De administratie deed ik al wel, maar ik zag niet direct een toekomst voor mij weggelegd op de boerderij. Nu we zo zijn gegroeid, is er ruimte voor drie vennoten en ben ik helemaal overgestapt. Geen dag is hier hetzelfde en we barsten van de plannen. Ik ben veel aan het klussen en hou me vooral bezig met de inrichting van de schuren en het erf. Mijn zus is de dierspecialist, maar ik leer elke dag bij. En inmiddels verzorg ook ik regelmatig de demonstraties en help ik bij de dierverzorging.'

Locatie

Image

Adres

Schapenboerderij Texel
Pontweg 77
1791 LA DEN BURG - Texel
(gratis parkeren)

Contact

Tel. 06 44 92 60 46
Email: info@schapenboerderijtexel.nl

Openingstijden

Dagelijks geopend van 10.00 tot 16.00 uur